J.J. Viottastraat 13.
Norbert Elias en zijn Amsterdamse kring
Ad van Iterson
In 1984 werd Ad van Iterson persoonlijk assistent van Norbert Elias, die zijn bekendheid dankte aan Über den Prozess der Zivilisation uit 1939. Vijftien jaar eerder had hij op uitnodiging van de socioloog Joop Goudsblom een reeks lezingen gegeven in de volgepakte Agnietenkapel van de Universiteit van Amsterdam. Goudsblom zette zich in om het gedachtegoed van Elias wereldwijd bekend te maken. Een aantal jaren later bood hij zijn bejaarde vakgenoot onderdak aan in de bovenwoning van zijn huis op het adres J.J. Viottastraat 13. Elias werkte daar verder met hulp van assistenten. Een half jaar lang vervulde Ad van Iterson die rol. Hij noteerde wat Elias hem vertelde over zijn bewogen leven en zijn kijk op actuele kwesties. Daarover gaat dit boek, maar ook over de verhouding tussen de twee buren, de inmiddels ruim zesentachtigjarige Elias en de dertig jaar jongere Goudsblom, die op zijn werkkamer de buste van zijn leidsman had staan. Hun vader-zoon-verhouding en de vrouwen in hun leven staan centraal in deze memoir.
‘een buitengewoon wonderlijk en vermakelijk verhaal’ — Mark van Ostaijen
‘een treffend beeld van het tijdperk waarin Joop Goudsblom en Norbert Elias de Amsterdamse sociologie overheersten en een ontroerend portret van twee eminente geleerden’ — Vic van de Reijt
Ad van Iterson studeerde sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1979 tot 1982 was hij redacteur van het satirische studentenweekblad Propria Cures. Na zijn assistentschap bij professor Norbert Elias werd hij hoofddocent organisatiesociologie aan de Universiteit Maastricht. Hij promoveerde op disciplinering van arbeiders in de negentiende-eeuwse glas- en aardewerkindustrie. Van Iterson was co-editor van The civilized organization. Norbert Elias and the future of organization studies (John Benjamins 2003) en droeg bij aan The Oxford handbook of sociology and organization studies. Classical foundations (Oxford University Press 2009). Ook schreef hij over roddel, cynisme en creativiteit op de werkvloer.
Ad van Iterson heeft zijn wetenschappelijk werk altijd gecombineerd met het schrijven van romans, verhalen, columns en journalistiek werk. Tot zijn recente romans behoren De Citoyenne (2006), Neem me mee (2010) en Aanhalingen (2019). Bij uitgeverij Panchaud publiceerde hij in 2020 De moeder van de Kommel, een hertaling van de unieke autobiografie van Elisabeth Strouven, een zeventiende-eeuwse stichtster van een kloostergemeenschap in Maastricht.
Verschijnt 24 januari 2025
ISBN/EAN: 978-90-835004-0-9
Prijs: € 24,99 / De intekenprijs is € 19,99 (inclusief verzending)